Hírek, érdekességek

Az olaszok büszkék a presszókávé kultúrájukra, kár hogy ezt is egy magyarnak köszönhetik – Illy Ferenc alias Francesco Illy

2023 december 12

Francesco Illy, született Illy Ferenc (1892, Temesvár – 1956, Trieszt), egy magyar származású trieszti üzletember, könyvelő és feltaláló, aki az olasz presszókávé kultúra megalapítója lett. Temesváron született egy magyar asztalos és egy német nemzetiségű édesanyja gyermekeként. Illy gyermekként a helyi józsefvárosi katolikus templomban részesült keresztségben, és a Temesvári Piarista Gimnáziumban tanult.

 

1904-ben, mindössze 12 éves korában befejezte a szakiskolát, és két évvel később, 14 évesen besorozták az osztrák–magyar hadseregbe. Az első világháború idején több fronton is harcolt, beleértve a kraśniki és az isonzói csatát. Ezek a tapasztalatok alapjaiban formálták meg Illy személyiségét és jövőbeli karrierútját.

A háború után Trieszt választotta otthonául, ahol megnősült és családot alapított. Feleségül vette Vittoriat, egy német–ír származású olasz zongoratanárnőt, akitől két gyermekük született, Ernesto és Hedda. Triesztben Illy kakaó- és kávékereskedéssel, valamint kávépörköléssel kezdett foglalkozni, amely meghatározta későbbi pályafutását.

Francesco Illy: Innováció és Hagyomány a Kávé Világában – Trieszti Évek és Kávéipari Forradalom

 

A háború utáni években Francesco Illy, született Illy Ferenc, Triesztben alapozta meg azt a hírnevet, ami ma is övezi nevét a kávéiparban. A város, amelyet új otthonául választott, ideális helyszínnek bizonyult a kávékereskedelmi vállalkozásának elindítására. Itt találkozott a kakaó- és kávékereskedéssel, és ezekben a tevékenységekben hamarosan úttörővé vált.

Illy legnagyobb újítása a frissen pörkölt kávé vákuumcsomagolása volt, amely forradalmasította a kávé tárolását és szállítását. Ezt a módszert speciális fémdobozokban valósította meg, lehetővé téve, hogy a kávét nem közvetlenül a vásárló előtt kelljen pörkölni. Ez a technika hosszabb ideig megőrizte a kávé aromáját és illatát, ami korábban elképzelhetetlen volt. 

Illy Ferenc módszerének titka az volt, hogy a kávéban lévő oxigént nagy nyomás alatt nitrogénnel helyettesítette. Ezáltal a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott, az aromák nem oxidálódtak el. Ez a technika nemcsak a kávé minőségének megőrzésében játszott kulcsszerepet, hanem hozzájárult a kávéipar modernizálásához is.

 

Francesco Illy szakmai úttörőként tovább folytatta innovációit a kávéiparban. 1933-ban megalapította az Illycaffèt, egy vállalkozást, amely hamarosan a világ egyik legelismertebb kávémárkájává vált. Ennek a cégnek az alapítása önmagában is jelentős mérföldkő volt, de Illy nem állt meg itt.

1935-ben Francesco Illy újabb jelentős találmányt tett a kávéipar asztalára, amikor létrehozta az Illetta nevű automata eszpresszó kávégépet. Ez a forró gőzzel működő kávéautomata forradalmi újítás volt, és jelentős előrelépést jelentett a kávékészítés technológiájában. Az Illetta gép a modern presszógépek őse, és azóta is a minőségi olasz presszókávé elkészítésének alapját képezi.

Francesco Illy munkássága és újításai nemcsak a kávéiparban hagytak mély nyomot, hanem a családi örökségben is. Az Illycaffè vállalatot a harmadik generációs leszármazottak is tovább viszik, megőrizve az alapító elveit és innovációs hajlamát.

 

Ernesto Illy, Francesco Illy fia, élelmiszerkémikusként vette át a vállalat irányítását a második világháború után. Ő maga is jelentős személyiség lett a kávé világában, hiszen egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte. Ernesto Illy a kávékutatás területén szerzett tudását nemzetközi szinten is megosztotta, számos tudományos publikációban és szervezetben részt vett.

Az ő kezdeményezésére jött létre az Università del Caffè, vagyis a Kávéegyetem, amely tovább örökíti az Illy család hagyományát és szaktudását. Ez az intézmény a kávéipar szakértőinek és rajongóinak egyedülálló oktatási és kutatási központjaként szolgál.

 
 

forrás: Az olaszok büszkék a presszókávé kultúrájukra, kár hogy ezt is egy magyarnak köszönhetik – Illy Ferenc alias Francesco Illy – ITT HONRÓL HAZA (itthonrolhaza.hu)

Sütibeállítások

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Részletesebb tájékoztatást erről az adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz. Kérlek jelezd, hogy te hogy szeretnél böngészni.