A MAGYAROKNAK KELL A JÓ BOR!
Miért kell borhűtő a vendéglátóhelyekre
A borhűtőkről beszélgettem baráti körben, amikor az egyik ismerősöm a következőt mesélte el (Először nem
akartam elhinni, de esküszik rá, hogy megtörtént!):
Tavaly nyáron a baráti körének férfi tagjai elmentek ebédelni egy budapesti kertvendéglőbe. Régi szokásuk volt ez már:
néha a fiúk csak úgy maguk közt, lányok – asszonyok nélkül.
Beszélgettek a bizniszről, a fociról, a vitorlázásról, sokféle férfi-témáról, közben ebédeltek.
Jó volt az idő, jó volt a társaság, finom volt az étel
is – szóval szép
gömbölyűnek tetszett a Világ.
A jól sikerült ebédet egy pohár testes vörösborral
akarták elbúcsúztatni.
„HÁT MEGMIKRÓZTAM
EGY KICSIT. ÍGY SZOKTUK.”
Megérkeztek a borok – pohárban.
Nem egy
palack bort rendeltek, mert mindenki másféle
bort szeretett volna inni, tehát poharas kiszerelés
természetes volt.
Éppen ezért teljesen elfogadható
volt számukra, hogy néhány percet igénybevett a
poharas borkollekció összeállítása. (voltak vagy
tízen az asztal körül.)
Koccintottak – volna.
de meglepetten tapasztalták, hogy a vörösboruk
olyan hideg volt, hogy a poharuk is párás lett.
Persze azonnal szóltak, hogy „túl hideg a vörösbor!”
„Semmi gond, azonnal megoldjuk!” mondta – az
egyébként remek – pincér.
Elvitte a borospoharakat, majd szinte azonnal
megjelent az új kollekcióval. „Ezt hogy csinálta
ilyen gyorsan?” kérdezték meglepetten a
vendégek. „Hát MEGMIKRÓZTAM egy kicsit. Így szoktuk.”
Ezek után persze mindenki az asztalon
hagyta a mikrós borát.
Nem gondolom, hogy ennyire súlyos lenne a helyzet mindenhol. Sőt!
De ez a sztori adta az ötletet, hogy a „Hogyan válasszon ipari konyhatechnológiai gép beszállítót?” tanulmányunk
folytatása a borhűtőkről szóljon.
Hátha nem ismert még elég széles körben, hogy
• miért jó a borhűtő az étteremben, a bárban, vagy akár egy borospince fölé épített borkóstoló rendezvényteremben is?
• mitől borhűtő a borhűtő?
JÁR A VENDÉGEINEK A JÓ BOR, EZ NEM KÉRDÉS!
A magyarországi borkultúra ugrásszerűen fejlődött az elmúlt évtizedben – és fejlődik tovább napjainkban is. Ezt a nívós
borászatok, remek borok, a borfesztiválok, szakemberek és a borral
– szőlővel – borkészítéssel foglalkozó szakirodalom számának
és minőségének növekedése is jelzi.
Bármennyire is fejlődik azonban a borkultúra Magyarországon, a
KSH adatai alapján az egy főre eső borfogyasztás azonban
csökken.
Egyetlen vendéglátós szakember sem szeretné azonban, hogy ez
a tendencia a saját éttermében is érvényesüljön. Nem csak az
árrés, hanem a minőség miatt is.
Ezt végiggondolva még fontosabb feladattá válik, hogy a vendéglátóhelyeken az egyre jobb minőségű borokat ideális
körülmények között tároljuk és kínáljunk.
Ennek 3 fő letétele van:
1. Szerencsére minőségi borokat ma már megszámlálhatatlan helyről be lehet szerezni. Ezzel az első feltétel már teljesült is.
„Ha megadja, ami
a jó bornak jár,
azt a vendégei is
meghálálják.”
2. Gondolom Ön is tudja, hogy egy sommelier tanfolyam kereti között szinte mindent el tud sajátítani, amit a borokról illik
és kell tudni. Ezzel a második feltétel teljesült is: van már szakembere a bornak az Önök éttermében is. (Remélhetőleg a
fenti kerthelyiség tulajdonosa is megoldotta már azóta ezt a problémáját!)
3. A harmadik feltételt – a borok szakszerű tárolását – azonban még mindig mostohagyerekként kezelik sok vendéglátóhelyen.
Ennek az az alapvető oka, hogy az ideális tárolás feltételrendszerének megteremtése jelentős anyagi ráfordítást igényel.
Nem lehet ugyanis mindenki olyan szerencsés, hogy egy borospince nyílik az alagsorából.
Összefoglaljuk tehát a (borospincén kívüli) bortárolási ismereteket, és tanácsot adunk Önnek: hogyan válasszon borhűtőt
az éttermébe.
MERT A BOR ÉRTÉK
Ahogy az sem mindegy, hogy a pénzét, ékszereit, festményeit
stb. hol és hogyan tárolja, úgy az sem mindegy, hogy a borai milyen
környezetben várják, hogy „kiemeljék a vendégeit a hétköznapjaikból”
Persze az első és legjobb válasz: hát a borospincében!
De ha Önnek nincsen borospincéje, akkor is meg kell oldania a
megfelelő és ideális bortárolást. És ha megadja, ami jó bornak jár,
azt a vendégei is meghálálják majd önnek.
SAJÁT BOROSPINCE, DE A RAKTÁRBAN
Mit tegyen, ha a kiváló borait tökéletes ízharmóniával kívánja megőrizni akár hosszabb időn keresztül is, hogy hetek, hónapok
múlva is valóban felejthetetlen élményt nyújtson a vendégeinek?
Ha borhűtőben tárolja, az hosszú ideig őrzi a bor
tökéletességét! Mert a borhűtő biztosítja a megfelelő páratartalmat. A borospincék 68-75% páratartalmát az ipari hűtők általában
nem tudják szavatolni, de a borhűtők kiváló
környezetet nyújtanak. Ez fontos a parafa dugóval zárt
palackok számára!
TUDTA?
Néhány borhűtőben ezt nagyon egyedi módon oldják meg: a hűtési ciklusban az elpárologtatóról leolvadó víz egy belső
tálcában gyűlik össze. Ebbe a tálcába apróra tört lávakövet tesznek. A porózus szerkezetű lávakő megtartja és nagyobb
felületen párologtatja vissza a nedvességet, ezáltal biztosítva a magas páratartalmat. Mert a borhűtő gondoskodik a szellőzésről.
A borospince szellőzését nem lehet az ipari hűtőkkel megoldani.
Pedig a parafa dugóval zárt palackok számára a szellőzést biztosítani
kell. Sőt, ügyelni kell arra is, hogy mindig szennyeződésektől mentes
levegővel szellőztessünk. A borhűtőkben a friss levegőt egy aktívszén
szűrőn keresztül áramoltatják, így mindig tiszta levegő áramlik a borhűtő belsejébe.
TUDTA?
Az aktívszén szűrőt minimálisan évente cserélni kell. Mert a borhűtő gondoskodik a bor
nyugalmáról. A jó bor, mint tüzes nő, de
képzelje el egy rossz alvás után!
Nem véletlen, hogy a borospincékben
teljes nyugalomban altatják a
borokat. Így érnek össze a zamatok
a nyugalmas évek alatt a borbarátok
legnagyobb örömére.
TUDTA?
Az ipari hűtők minden bekapcsolásnál és leállásnál megrázzák a betett palackokat, és ez a
rendszeres rázkódás tönkreteszi a bort. Egy borhűtőnél ezt nem tapasztalhatja!
A borhűtő úgy őrzi bora nyugalmát, mint gondos testőr királynője
álmát... Ezért a borhűtőből elővett bor töretlen, fenséges zamattal
szerez örömet a vendégeinek.
Ha hosszabb ideig kell tárolnia a borait felszolgálás előtt, akkor olyan borhűtőt érdemes
választania, amelyik: 1 hőmérsékletű, nem üvegajtós, mert a tárolás az elsődleges szempont, nagy tárolási kapacitású.
A GYORS FELSZOLGÁLÁS SIKERE,
AMIT KÖNNYEN LEARATHAT
Hogyan tárolja fogyasztási hőmérsékleten
a borait, hogy azok elővéve azonnal
felszolgálhatóak legyenek a vendégei
számára?
Mint láttuk, nagyon kellemetlen élmény,
ha nem megfelelő hőmérsékletű a felszolgált
– esetenként borsos árú - bor.
A mai borkultúra alapszabálya, hogy a
különféle tipusú boroknak eltérő az ideális
fogyasztási hőmérséklete.
Nézze meg,
(kissé egyszerűsítve) milyen hőmérsékletek
ajánlhatók az egyes borfajtákhoz:
+16°C-től +18°C-ig testes vörösborokhoz
+14°C-tól +15°C-ig könnyű, fiatal vörösborokhoz
+12°C-tól +13°C-ig desszert borokhoz
+10°C-tól +11°C-ig rosé borokhoz
+9°C-tól +10°C-ig fehér borokhoz
+5°C-tól + 8°C-ig pezsgőkhöz, habzóborokhoz, jégborokhoz.
A vendéglátásban elképzelhetetlen, hogy ne legyen a kínálatban a vörösbortól a pezsgőig – minden.
De nem lehet minden hőmérséklethez egy-egy borhűtőt beállítani. Vagyis lehet, de nem érdemes: túl drága mulatság
lenne a napi 20-30 üveg vörösborhoz – fehérborhoz stb. külön - külön borhűtőt vásárolni. Ráadásul sok étteremben el se
férne! Viszont erre is van megoldás!
Egy borhűtő képes a belsejében 2-3 vagy akár 5 különböző hőmérsékletet is biztosítani egyidejűleg. Még akkor is, ha a külső
hőmérséklet alacsonyobb, mint a szükséges belső hőmérséklet.
TUDTA?
Bármennyire hihetelen, de néhány borhűtőben nemcsak hűtés, de fűtés is van. Így ha például a raktárában 15°C a
hőmérséklet, egy remek borhűtő játszva beállítja a nemes borok tárolásához szükséges 14-18 °C - os hőmérsékleteket.
Az éttermébe, közvetlenül a felszolgáláshoz:
a vendégtérbe elhelyezhető, üvegajtós, több különböző hőmérsékleti zónát biztosító
borhűtő kiválasztását javasoljuk.
A rendszeres, csoportos borkóstolók lebonyolításához, bor-éttermekbe, borbárokba, ahol sokkal nagyobb a borfogyás,
mint egy étteremben: nagyobb kapacitású, üvegajtós, egy azonos hőmérsékleti zónát biztosító borhűtő beszerzését javasoljuk a különböző fogyasztási hőmérsékleteknek
megfelelően egy–egy darabot.
A BORAINK A BÜSZKESÉGÜNK
ETTŐL LEESIK A VENDÉGEK ÁLLA!
Ha szívesen megmutatná borkínálatát vendégeinek, - amire joggal lehet büszke, hiszen többnyire saját maga válogatta, -
válasszon olyan borhűtőt, ami méltó kelléke lehet a borok prezentációjának...
Ebben az esetben az üvegajtós borhűtő jelenthet ideális választást.
Jó dolog borainkat üvegajtós hűtőben tárolni, mert szemet
gyönyörködtető látvány egy telipakolt hűtő a vendégtérben. Ezen
kívül gazdaságos is az üvegajtós kivitel, mert a hűtőajtó kinyitása
nélkül ki lehet választani a megfelelő bort. Érdemes figyelni arra, hogy az ajtó barna színű, UV szűrős üveggel
legyen ellátva.
TUDTA?
A normál üvegajtó az UV sugarak jórészét átengedi, ez ellen védeni kell az értékes
gyűjteményt. Ha igazán elegáns megoldással szeretné elkápráztatni
vendégeit, ne adja
alább a borhűtő polcaival
kapcsolatos elvárásait sem!
A borhűtő az Ön éttermében
éppen olyan kelléke a vendéglátás hangulatának, mint az italokkal
teli polcok a mixer háta mögött a koktélbárban.
Az igazán szép hűtőpolcok megkoronázzák az összhatást. Gőzölt nemesfából
készülnek, gyönyörű felületeket mutatnak és kihúzhatóak.
Így
megkönnyítik a választást és a borok kiszolgálását.
A szép, igényes polcok nemcsak kihúzhatóak, de megdönthetőek is. Így a
borok állva kelletik magukat. Milyen más így választani! A megkezdett
palackok tárolásásához speciális polcot is beszerezhet, amelyeken állítva
tárolhatja a palackokat.
Ha tehát büszkén meg szeretné mutatni gyűjteményét vendégeinek,
válasszon olyan borhűtőt, amely: UV szűrős üvegajtóval felszerelt, kihúzható, és/vagy dönthető nemesfa polcokkal kényezteti
vendégei esztétikai érzékét.
A BOR ÉRTÉK,
A BORHŰTŐ HOZZÁ A TREZOR
Ha biztosra szeretné venni, hogy kiváló borai biztonságos helyen várják a pillanatot, amikor vendégei elé kerülhetnek,
használja a borhűtő zárját!
Ha megkérdezné a borrajongókat, értéknek tartják-e a borokat, nyilvánvalóan nagy többségében helyeslő válaszokat gyűjthetne
be. A bor tehát érték!
Mint minden értékünket a borokat is illik olyan helyen tartani, hogy a helyes tárolásuk ne kerülhessen veszélybe.
Használja a borhűtő zárját! Így azt is elkerülheti, hogy a borhűtőbe belenyúlva véletlenül megbabrálják a beállított
hőmérsékleteket. Képzelje el az érzést, amikor a vendégek készen állnak a borkóstolóra, de kiderül, hogy a borok nem
megfelelően vannak behűtve... egy igazi vendéglátós szakember számára ez igazi katasztrófa!
TUDTA?
A 2 és 3 zónás borhűtők belső
hőmérsékletét általában csak az ajtó
kinyitása után lehet beállítani
hőmérséklet beállító gomb ugyanis a
térelválasztó polcokba kerül beépítésre.
Ha mindig gondosan zárja a borhűtőt
benne a felhalmozott kincsekkel,
azzal
akár katasztrófát előzhet meg!
EGY JÓ BORHŰTŐ
AZ ÉTTERMÉNEK DÍSZE
A borhűtő az étteremében is igazi bútordarab. Világítsa hát ki, tegye az értékesítő tér részévé!
Mert ha nincs kivilágítva, az olyan mint éjszaka egy bezárt üzlet sötét kirakattal. Pedig a cél ennek pontosan az ellentéte: a benne
tárolt borok ínycsiklandozó kínálata. Kár volna sötét páncélszekrényként elképzelni...
A mai borhűtők világítása természetesen LED-es technológiát alkalmaz. Ennek megfelelően nemcsak ízléses és esztétikus, de
utánozhatatlanul gazdaságos is. Vége már azoknak az időknek, amikor a pazar világításról a villanyszámla juthatott eszünkbe! Ilyen
technológiával már nem lehet kérdés a kivilágítás.
TUDTA?
„TEGYE AZ
ÉRTÉKESÍTŐ
TÉR RÉSZÉVÉ”
A LED-es világítás előnyei a borhűtők tekintetében: A hagyományos izzóknál sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Sokkal kevésbé melegíti a belső teret, nem ad annyi plusz
munkát a hűtőmotoroknak. Erősebb, határozottabb fényt ad, mint a hagyományos
világítás és nem sárgul be.
A fénye hidegben is egyenletes, nem vibrál és sokkal
kevesebb káros kisugárzása van, mint a hagyományos
világításnak. Egy szépen megvilágított borhűtő mellett nehéz visszautasítani a pincérének szíves kínálását. Kapcsolja hát be a világítást!
A BORHŰTŐ CSENDBEN MŰKÖDIK,
NEM ZAVARJA A VENDÉGEIT!
A sarki boltban a pénztárnál pár percig elviseljük az italhűtők hangos mormogását.
Szerencsére a borhűtők nem zavarják a vendégeit hasonló zajongással.
Néhány évvel ezelőtt a háztartási
hűtőkre vonatkozó tájékoztatási
kötelezettségek nem vonatkoztak a
borhűtőkre. Így nem minden esetben
volt ismert, hogy milyen a
borhűtő zajszintje.
A legújabb európai uniós szabályozás már a borhűtőkre is vonatkozik. Ma minden
borhűtőhöz ugyanolyan tájékoztatást (ún. „energiacimkét”) kell adni, mint a háztartási
hűtőkészülékekre.
A mai modern borhűtők zajszintje 38-40 dB(A), amely a legcsendesebb háztartási
hűtőkével egyezik meg.
Felesleges volna azért aggódnia, hogy a frissen beszerzett borhűtő hangos zajjal zavarná
a vendégeit.
GARANCIA? IGEN!
Mint minden magyar kereskedelemben kapható hűtőre, a borhűtőkre is minimálisan 1 év garanciát adnak a gyártók,
kereskedők. Azonban van olyan borhűtő, (a LIEBHERR) amelyikkel már 4 év garancia jár Önnek.
Mostanában sajnos egyre többször találkozunk „kamionról leesett”,
gyártási szám nélküli borhűtővel. Ezekre soha senki nem tudja majd
érvényesíteni a garanciát. Minden esetben ellenőrizze tehát, hogy
a kiszemelt kereskedő is biztosítja-e a legalább egy 1 év garanciát!
Kellő körültekintéssel eljárva a garanciális
feltételek nem jelenthetnek problémát, de ha
hosszú garanciára és profi minőségre
vágyik,
válassza a LIEBHERR-t!
A HELYES VÁLASZTÁS MÁSIK TITKA:
TÁJÉKOZÓDJON A GYÁRTÓ FELŐL!
A gyártó háza táján körülnézve könnyen felismerhető, kitől ajánlott borhűtőt vásárolni és ki lehet az, akit bizony jobb elkerülni...
és vele együtt egy sor lehetséges problémát.
Amennyiben csak annyit tud a kiszemelt borhűtő gyártójáról, hogy lám, gyárt borhűtőt, ne legyen kétsége afelől, hogy ez édeskevés
a helyes választáshoz!
A hazai kínálatot végignézve a termékpalettán megtalálhatók igazán remek borhűtők és persze barnára festett fapolcos háztartási
készülékek is, amelyek egyébként alkalmatlanok a helyes bortárolás céljára.
Vajon hogyan tájékozódhatna kimerítően ahhoz, - felmérve az egyes gyártók kvalitását, - hogy kiválaszthassa azt a gyártót, akinek
készülékében megbízhat?
Ha mérlegeli az információkat, nagy múltú, megbízható gyártókat találhat!
Egy általános és remek tanácsot érdemes követnie: alaposan tanulmányozza át az egyes gyártók honlapjait az interneten! Nézze
meg és olvassa el a borhűtőket részletező oldalaikat!
Keressen olyan gyártót, akinek weboldalán:
• minél több és részletesebb információt olvashat
• minél több kifinomult megoldással találkozik
• minél nagyobb a borhűtő kínálat
Ha részletes információkat talált a weboldalon és láthatóan széles választék
áll rendelkezésre a választáshoz, jó eséllyel valódi, megbízható borhűtő
gyártót talált. Ha mérlegeli az ár-érték arányt, azzal elkerülheti, hogy később
becsapva érezze magát és nem eshet az “olcsó hús csapdájba”.
Bizonyára nem minden arany ami fénylik, de a borhűtő ára
beszédes lehet!
TUDTA?
A borhűtők a mai technikai színvonalon nyújtott szolgáltatásai
messze fölötte vannak a hagyományos háztartási hűtők által
nyújtottaknak.
A használat célja és az igénybevétel mértéke sem ugyanaz, így
nem meglepő, hogy a borhűtők árai meghaladják a háztartási
készülékek árkategóriáit. Pont ezért gyanakvásra adhat okot a ”gazdaságos”
áron kínált borhűtő. Egyszerűen gondoljon arra, hogy
olcsó borhűtőnek “híg a leve”!
Választás előtt tehát nézzen utána a kiszemelt gyártó által közölt információknak,
vegye figyelembe az ár-érték arányt. Lehetőleg válasszon
jól ismert, bejáratott márkát.
Ha így választja ki áhított borhűtőjét,
kizárt,
hogy később csalódást okozzon Önnek.
Töltse le a LIEBHERR
borhűtő alkalmazást a telefonjára innen:
http://www.wine.liebherr. com/en-GB/130172.wfw
vagy olvassa be a TAG képet!
VAN-E SZERVIZHÁTTÉR?
„Elnézést kérek Uram, de elromlott a borhűtőnk. Ezért az Ön által kért bor most egy kicsit melegebb, mint az ideális.”
El tud képzelni egy ilyen mondatot egy étteremben? Ugye nem szívesen?
Nincsen annál bosszantóbb (és adott esetben pénzben is kifejezhető kárt okozó) helyzet, mint amikor Önnek kell magyarázkodnia,
miért nem tudja vendégeit optimális
hőmérsékletű borral kiszolgálni.
Egy igazán jó borhűtő beláthatalanul
hosszú időn át hibátlanul fogja szolgálni a vendégeit.
Azonban ha átgondolja,
mi van akkor, amikor mégis elromlik: rá fog jönni,
hogy olyan borhűtőt kell vennie, amelynél megoldott a
szervizelés.
De a borhűtő is csak egy gép. Mint ilyen, bizony előfordulhat,
hogy nagy ritkán elromlik. Jellemzően minél megbízhatóbb
márkát választott, annál ritkábban fordul elő
ez a helyzet. Amikor viszont elromlik, akkor jól jöhet a
gyors szakszervizelés! Gondoljon bele: az Ön éttermébe
minden nap vendégek érkeznek.
A bor nem fog megromlani, ha a borhűtő megáll, legfeljebb
a bor hőmérséklete nem lesz megfelelő.
Azonban
egy igazi vendéglátós számára komoly katasztrófa, ha
nem képes tökéletes fogyasztási hőmérsékletű bort felszolgálni
vendégeinek.
Ezért ha körültekintően választja ki borhűtőjét - figyelembe véve a szervizhátteret is - nem érhetik meglepetések. Azon ritka,
véletlen alkalmakkor sem, amikor a borhűtő sztrájkol... Így mindig számíthat arra, hogy mindig éppen a megfelelő hőmérsékletű
borokat teheti a vendégei asztalára.
Azonban nem mindig azonosak a kiválasztási szempontok.
Döntsön a saját szempontrendszere alapján!
SZERETNÉ ELSZÁLLÍTANI?
INKÁBB BÍZZA MÁSRA!
Legyünk őszinték... Amikor borhűtőt
vásárol, igenis átlagon felüli igényét elégíti
ki. A kereskedő akinél vásárolja, tiszteletben
fogja ezt tartani és fel fogja ajánlani,
hogy hazaszállítja Önnek. Ha nem így
van, keressen másik kereskedőt!
A leggyakoribb kérdések egyike a vásárlók
részéről, vajon hogyan lehet szállítani a
borhűtőt? Oldalára lehet fordítani?
Ezt a gondot ne vegye a vállára! Engedje meg, hogy
kiszolgálják!
Engedje meg a kereskedőnek - akit megtisztel vásárlásával -, hogy
hazaszállítsa Önnek a borhűtőt. Ma már egyre több olyan
kereskedőt talál, aki örömmel szolgáltatja ezt Önnek.
HÁNY LITERES HŰTŐRE VAN SZÜKSÉGE?
MEKKORA BORHŰTŐT VÁLASSZON?
Talán erre a kérdésre a legnehezebb a válasz.
• Amennyiben étterembe – bárba – szivarszobába, stb. szeretne borhűtőt elhelyezni, akkor a napi várható borfogyáshoz
kell kalkulálni a tárolási kapacitást.
„MINDEN ESETBEN KÉRJEN
TANÁCSOT A FORGALMAZÓ
CÉG ÉRTÉKESÍTŐJÉTŐL!”
Ha: naponta 10-15 palack fehérbor (10-15 palack rosé) és 15-20 palack vörösbor, stb. a várható maximális borfogyás,
akkor 1 db, több különböző hőmérsékleti zónát biztosító borhűtő szükséges Önnek. (A hűtési zónák számát
a tárolt borok típusa határozza meg.)
• Borozókba, borbárokba, bor-éttermekbe,
rendszeresen szervezett borkóstolásokhoz
mindenképpen minimálisan annyi darab (legnagyobb
kapacitású) ahány féle „felszolgálási hőmérsékletet”
igényel a borválasztéka. (Pl. 1 db
fehérboros hűtő, 1 db vörösboros hűtő,
stb.) 1 hőmérsékleti zónás borhűtő beszerzését
javasoljuk.
Ezek persze csak általános szabályok.
Vásárlás előtt minden esetben kérjen
tanácsot a forgalmazó cég értékesítőjétől!
KELL-E A PINCÉBE
A BORKÓSTOLÁSHOZ BORHŰTŐ?
Ha idáig eljutott az olvasásban, akkor már Ön is tudja a választ: IGEN, kell. Azért kell, mert a pince hőmérséklete nem biztosítja
minden típusú bornak az ideális fogyasztási
hőmérsékletet.
Például: a testes vörösborok ideális tárolási
hőmérséklete 8-12°C; míg az optimális fogyasztási
hőmérséklete akár 20°C is lehet.
„MINDEN ESETBEN KÉRJEN
TANÁCSOT A FORGALMAZÓ
CÉG ÉRTÉKESÍTŐJÉTŐL!”
Egy körültekintően választott megbízható borhűtő új minőséget hoz az éttermének.
De mást is:
• Kiválóan őrzött minőségű, fogyasztásra előkészített borokat, bármikor is jöjjön a vendég;
• Szép új bútordarabot az értékesítési térbe;
• Megnövelt önbizalmat a pincéreinek;
• Speciális borvacsorák megrendezéséhez szükséges
tökéletes hátteret;
Ha megadja a bornak ami jár, új minőséget
nyerhet vele az éttermében!