< Tekintse meg Tavaszi ajánlatainkat > részletek »

Hírek, érdekességek

A mikrohullámot egy darabka csokinak köszönhetően fedezték fel

2015 július 27

 

A mikrohullám felfedezésének története egy érdekes sztorival kezdődik. A történet főszereplőjét Percy Spencernek hívták. Percy Spencer 1894. július 19-én született, az Egyesült Államokban. Mérnöknek készült. 1945-ben, miközben magnetronokkal kísérletezett, megtapasztalt egy furcsa dolgot...

66.jpg

A magnetronok erőteljes vákuumcsövek, amiket a radartechnológiához használtak abban az időben. De a magnetronok mikrohullámokat is generáltak, amit viszont akkoriben még nem tudtak.

 

Egy alkalommal, amikor magnetronokkal dolgozott, arra lett figyelmes, hogy a zsebében található mogyoróvajas csokoládé egyszer csak hirtelen megolvadt. Komoly tudós lévén, elhatározta, hogy kideríti: mi volt az édesség megolvadásának oka. Kiderült, hogy a magnetronok által keltett mikrohullámok voltak közvetlenül felelősek a csokiszelet felmelegedéséért. Ennek köszönhető a mikrohullámok felfedezése és ez egy nagyszerű felfedezés volt. 

 

A felfedezést követően folytatta a furcsa jelenséggel kapcsolatos kutatásokat. Idővel további kutatók is igazolták Spencer felfedezését. Mára a mikrohullámok felhasználási területe bővült. Többek közt műholdaknál, időjárás előrejelzésekhez és radartechnológiánál is használják. 

 

A Business Insider Rod Spencert - Percy Spenceer unokáját-, a nagyapja találmányáról kérdezte. Sok mesélnivalója volt számukra. "A nagyapám éppen a mikrohullámokkal kísérletezgetett, amikor észrevette, hogy a zsebében lévő mogyorós szelet elkezdett olvadni - ugyanis rendkívüli módon felmelegedett."

"Levonta a megfelelő következtetéseket és elhatározta, hogy készít egy kis pattogatott kukoricát. Behelyezte a kukoricát és telepattogtatta a helyíséget. Másnap reggel folytatta. hozott egy tojást, ami éppen az egyik kollégájának - aki elég szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a mikrohullám segítségével lehet főzni - az arcába robbant, amikor az fölé hajolt."

 

Következett a dráma.  Percy Spencer mérnök volt, de ez nem tántorította el attól, hogy ő maga intézze az üzleti ügyeket, különösen, miután rájött arra, hogy a mikrohullámot akár az ételek gyors főzésére is lehetne használni. Levédette a találmányát és alapított egy céget a találmány - RadaRange - gyártására és értékesítésére. A RadaRange az, amit ma mindenki mikrohullámú sütőként ismer. Rob Spencernek erről is eszébe jutott valami.

 

"A korai mikrohullámú sütők - nekünk volt egy - olyan nagyok voltak, mint egy hűtőszekrény. Mielőtt bármit is főzhettél volna benne, 20 perc kellett ahhoz, hogy "bemelegedjen", de 10-szer erősebbek voltak a mai készülékeknél, tehát egy burgonya 30 másodperc alatt megfőtt" - mondta. 

 

"A mikrohullámú sütő végül úgy vált ismertté, mint a Raytheon (Spencerék cége) legnagyobb kereskedelmi kudarca. Az ok ugyanaz volt, mint megannyi más kudarc esetében. Látták a fantasztikus technológiát, de nem ismerték a piacot" - tette hozzá.

 

Pery Spencer nyilvánvalóan nem volt egy Steve Jobs. A jelenlegi mikrohullámú sütők mérete lényegesen kisebb lett és 2009-ben már az USA háztartásainak 96%-ában használták őket. Percy Spencer  könnyebbé tette a mindennapi életünket, Neve szerepel a Nemzet Híres Feltalálóinak Csarnokában, olyan nagyszerű emberekkel egy helyen említve, mint Thomas Edison vagy a Wright fivérek.

 

Percy Spencer! Köszönjük, hogy észrevetted azt a megolvadt csokiszeletet!

 

forrás: interestingengineering.com