< Tekintse meg Tavaszi ajánlatainkat > részletek »

Hírek, érdekességek

Bocuse d'Or 2015 FINÁLÉ - Lyon

2015 január 29

Magyarország a 13. helyet érte el a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, és megnyertük a plakátversenyt. Az idei bajnok Norvégia, ezüstérmes az USA, bronzérmes Svédország.

A Molnár Gábor séf és Pohner Ádám commis alkotta csapatnak ugyan nem sikerült túlszárnyalnia Széll Tamás és Garai Ádám két évvel ezelőtti, bravúros 10. helyét, de nagyon erős mezőnyben versenyezve maga mögé utasította többek közt a kanadai, az argentin és a chilei versenyzőket. A magyar csapat egyébként az európai mezőnyben 9. helyezést ért el, vagyis gyakorlatilag megtartotta a tavalyi stockholmi kontinensbajnokságok elért eredményét.

A legjobb halétel díját a japánok, a húsételét a finnek nyerték el, és szintén a finn csapatból került ki a legjobb commis is, a legjobb promóció díját Argentínának ítélték.

„A csapat sikeres szereplése egy újabb mérföldkő, ismét hazai séf bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére" – mondta Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke, aki a zsűriben pontozott.

A Lyonban tartotta Bocuse d'Or kétnapos döntőjének második napján, 10. csapatként tálalt Molnár Gábor versenyző és segítője, Pohner Ádám, Vomberg Frigyes coachként követte az eseményeket. A hústál és a halétel elkészítésére 5 óra 35 percük volt, miközben az arénában ezrek drukkoltak. A felkészülés meghozta a gyümölcsét, összesen 1338 pontot értek el, ezzel a 13. helyen végezve a világ gasztronómiai nagyhatalmai között.

A 24 induló nemzet képviselőiből, köztük Hamvas Zoltánból álló zsűri Tiszteletbeli Elnöke Grant Achatz, a híres amerikai séf volt, aki többek között a három Michelin-csillagos chicagoi Alineat vezetője. Thibaut Ruggeri, a 2013-as döntő győztese a nemzetközi zsűri elnökeként pontozott, az alapító fia, Jérôme Bocuse is részt vett a bírálásban.

Az ételek elbírálásnál szempont az íz, a látvány, a húsételnél az adott országra jellemző elemek használata, a halételnél a zöldségek hangsúlyozása és a megfelelő háttérmunka is. A kóstoló zsűri tagjai a résztvevő országok csapatainak elnökei, akik összesen 80 pontot adhatnak – 40-et az ízvilágra, 20-at a kinézetre, további 20-at pedig a húsételeknél az egyediségre és a földrajzi eredetre, a halételeknél a zöldségek középpontba helyezésére. A 7 tagból álló konyhai zsűri további 20 pontot oszthat ki a takarékos alapanyag-felhasználásra, a higiéniára, az elkészítés menetére, valamint a halétel receptjére, így áll össze a maximálisan adható 100 pont.

„Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt." – köszönte meg a támogatást Hamvas Zoltán, a több hónapos előkészületeket koordináló Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. Az eredményes felkészülés érdekében a korábbi győztes séfet, Serge Vieira trénert is bevonták az „à la carte Formation" képviseletében, a METRO pedig, amely nemzetközi szinten is a Bocuse d'Or kiemelt partnere, prémium alapanyagokkal segítette a gyakorlást.

A döntőn a 24 tagú nemzetközi zsűri először a tányérokra tálalt halételt kóstolta 14:30-kor, Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el. Mellé a helyszínen kialakított piac zöldségkínálatából és édesköményből rögtönzött zöldség köretet, ezt a titkos hozzávalót csak a verseny előestéjén árulták el a szervezők.

A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be 15:05-kor, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe. Molnár Gábor és az APLI Design formatervezői – ahogy a Gömböc feltalálói – kreatív módon igyekeztek megfejteni a siker képletét; a versenyző gömböc-formát épített a húsból és egy látványos fészekre helyezte. Az íz mellett a nemzeti sajátosságok is pontot értek, ezért jellegzetes magyar elemeket is felhasznált.

A gyöngytyúkmell ívek paprikás gyöngytyúkmell csíkokkal, póréhagymával és siitakehamuban elkészített combsonkaszeletekkel, Panco-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt a pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus hozzáadásával. Készítettek mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel, és szószként zöld sabayont, gyöngytyúk jus-t. Egy hattyút is formáztak gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

 

forrás (képekkel): magyarok-a-bocuse-dor-on-

további képek az ASSUR Kft. facebook oldalán: Nagykonyhai gépek