Az ASSUR Kft. a 2014-es évben három boros rendezvényen vett részt a Winelovers és a Borászportál rendezésében. A mesterkurzusokon kóstoltatott borok tárolását biztosítottuk. A novemberi Bordó Blend rendezvényt a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben tartották. A rendezvény látogatóit 600-800 főre becsülték, akiknek több, mint 70 borász kínálta borait.
A Bordó Blend programsorozat a cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot borok kóstolására koncentrál. Ez a három kékszőlő-fajta Bordeaux-ból, az egyik legismertebb francia bortermelő területről származik.
Cabernet Franc: kiváló, fajtajelleges, sokrétegű bor: az érett gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakt tartalmú, bársonyos, sötét bíbor színű ideális vörösbor.
Cabernet sauvignon: népszerűsége részben a termesztés egyszerűségének – a vastag héj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás részek pedig jól tűrik a fagyot –, részben pedig a belőle készült bor jó struktúrájának és jól felismerhető karakterének köszönhető. A cabernet sauvignon név napjainkban már nem csak egy szőlőfajta és a belőle készült bor megnevezése, hanem valóságos „brand” vált belőle, amely magát adja el, bármilyen borvidékről is származzon.
Merlot: közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora finom, szép sötétvörös, közepesen testes, lágy, teljes zamatú, gyümölcsös – kissé vaníliás, fekete ribizlis, szilvás tónusú – bársonyosan csersavas, száraz minőségi vörösbor, amely már rövid érlelési idő után élvezhető. A merlot jellege termőterület és éghajlat szerint igen változatos, az egyszerű, lekváros ízvilágú boroktól a különlegesen érlelt sűrű vörösborokig minden kategóriájú bort készítenek belőle.
Három mesterkurzust tartottak, melyekhez a borok tárolására három borhűtőt adtunk:
- Bordeaux-i borok mesterkurzusa:
Franciaország Bordeaux borvidéke jelenti a kiindulási pontot annak a három szőlőfajtának a szempontjából, amelyek ma a világfajták kifejezés hallatán valószínűleg elsőre az eszünkbe jutnak. A cabernet sauvignon és franc, valamint a merlot Bordeaux-ból indult el, és a mai napig e borvidék prémium tételei jelentik a viszonyítási pontot mindenkinek, aki ezeket a borokat készíti vagy fogyasztja. A Heinemann Testvérek Kft. kínálatából a Barons de Rothschild Lafite és a Chateau de Pez pincészetek boraiból állítottuk össze a sort, amelyet Mészáros Gabriella mutat be a jelenlevőknek.
A mesterkurzus borsora:
- Sauska Cuveé 7 mesterkurzus:
A villányi Sauska Pincészet "számos" cuvée-i között egyetlen ikerpár van, a hetes. A bordói házasítások siklósi és villányi területekről származnak, de nagyon nem mindegy, hogy melyik honnan. A merlot hűvös eleganciája és a cabernet sauvignon telt, buja szépsége adja a két blend gerincét 2011 óta. De hogy hogyan vezetett az út a kétféle terroir és a fajták egymásra találásáig, arról a négy évjárat nyolc bora és a két borász mesél.
A mesterkurzus borsora:
- Villányi Franc mesterkurzus:
Idén májusban jelentette be a Villányi borvidék, hogy több év előkészítés után megszületett a Villányi Franc borkategória. A csúcs cabernet franc borok Villány eredetvédelmi rendszerének is részét alkotják, és annak érdekében, hogy a borkínálat legtetejére pozícionált tételek kiemeléséről gondoskodjanak, a prémium mellett megalkották a szuper prémium kategóriát is. A mesterkurzuson öt meghatározó villányi pincészet, a Bock, a Gere Attila, a Gere Tamás és Zsolt, a Malatinszky és a Vylyan borászai mutatják be franc boraikat, és ismertetik meg a jelenlévőket alaposabban is a villányi franc koncepciójával.
A mesterkurzus borsora:
Részletesen itt olvashat a rendezvényről: Nagy Bordó Blend
Képek: