< Tekintse meg Tavaszi ajánlatainkat > részletek »

Hírek, érdekességek

OKÉS döntő 2016

2016 február 19

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) és a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetség (KÖZSZÖV) 2015. évben immár ötödik alkalommal hirdette meg az Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, az OKÉS –t, melyen az ország minden versenyezni vágyó közétkeztetője megméretheti magát.

86.jpg

A döntőt 2016. február 19-én a Hungexpo A pavilonjában tartják. 

A verseny témája: tradicionális ételek a modern közétkeztetésben

A versenyben 2 fős csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) vehetnek részt – cégenként több csapat is nevezhet – 3 fogásos felnőtt étkezőknek szánt menüjükkel:

  • előétel vagy leves (hideg vagy meleg),
  • főétel,
  • desszert.

Az ételsor elkészítéséhez a felhasznált alapanyagok beszerzési értéke nem haladhatja meg a nettó 420 Ft-ot.

Az országos döntőbe a régiókban lezajlott elődöntők eredményeinek összesítése alapján a 10 legjobb teljesítményt elért csapat jut be. A főzésre és az elkészített ételek zsűri elé kitálalására az országos döntőben 3 óra áll rendelkezésre.

 

Az országos döntőben az értékelés szempontjai a következők:

1. Összetétel:

Kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben harmonikus, célszerű, legyen könnyen emészthető.

0 – 10 pont

2. Újszerűség, kreativitás:

Mennyiben felel meg a kor elvárásainak, mennyi az ötlet az ételben. Alapanyagok felhasználásának ötletessége.

Újszerű, kreatív összeállítások, elgondolások.

0 – 10 pont

3. A kiírt nyersanyagérték pontos betartása:

0 – 10 pont

4. Nevezés pontossága:

Az ételek megnevezése, fedi-e a technológiát (pl.: ha „konfitált csirkemell” készül, akkor a technológiában is 70-80 0C-on, hosszú ideig tartó hőkezelés szerepel-e, figyelve, hogy a rendelkezésre álló idő alatt elkészíthető legyen). Mennyire pontosak a kalkulációk, a technológiai leírás, és a tálalási javaslat. A kiírás betartásának pontossága, a nevezés külalakja, megjelenése.

0 – 10 pont

5. Szakszerű elkészítés:

Helyes, szakszerű elkészítési technológia, a mai modern konyhaművészetnek megfelelően

0 – 10 pont

6. Tisztaság:

Munka közbeni higiénia, nyersanyag felhasználás

0 – 10 pont

7. Íz harmónia:

Az ételek íze, az ételsor összhatása, komplett íz világa

0 – 20 pont

8. Tálalás/ Felszolgálás:

Tiszta, pontos tálalás, ne használjon mesterséges díszítőanyagokat, ne legyen időrabló az elkészítés és tálalás. A vendégek részére történő tálalás pontossága, tisztasága

0 – 20 pont

A döntőben elérhető maximális pontszám: 100 pont

 

forrás: http://portal.nebih.gov.hu/-/okes-2015-2016-orszagos-kozetkeztetoi-szakacsverseny

képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.961007743983543.1073741861.263804273703897&type=3