A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) és a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetség (KÖZSZÖV) 2015. évben immár ötödik alkalommal hirdette meg az Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, az OKÉS –t, melyen az ország minden versenyezni vágyó közétkeztetője megméretheti magát.
A döntőt 2016. február 19-én a Hungexpo A pavilonjában tartják.
A verseny témája: tradicionális ételek a modern közétkeztetésben
A versenyben 2 fős csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) vehetnek részt – cégenként több csapat is nevezhet – 3 fogásos felnőtt étkezőknek szánt menüjükkel:
Az ételsor elkészítéséhez a felhasznált alapanyagok beszerzési értéke nem haladhatja meg a nettó 420 Ft-ot.
Az országos döntőbe a régiókban lezajlott elődöntők eredményeinek összesítése alapján a 10 legjobb teljesítményt elért csapat jut be. A főzésre és az elkészített ételek zsűri elé kitálalására az országos döntőben 3 óra áll rendelkezésre.
Az országos döntőben az értékelés szempontjai a következők:
1. Összetétel:
Kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben harmonikus, célszerű, legyen könnyen emészthető.
0 – 10 pont
2. Újszerűség, kreativitás:
Mennyiben felel meg a kor elvárásainak, mennyi az ötlet az ételben. Alapanyagok felhasználásának ötletessége.
Újszerű, kreatív összeállítások, elgondolások.
0 – 10 pont
3. A kiírt nyersanyagérték pontos betartása:
0 – 10 pont
4. Nevezés pontossága:
Az ételek megnevezése, fedi-e a technológiát (pl.: ha „konfitált csirkemell” készül, akkor a technológiában is 70-80 0C-on, hosszú ideig tartó hőkezelés szerepel-e, figyelve, hogy a rendelkezésre álló idő alatt elkészíthető legyen). Mennyire pontosak a kalkulációk, a technológiai leírás, és a tálalási javaslat. A kiírás betartásának pontossága, a nevezés külalakja, megjelenése.
0 – 10 pont
5. Szakszerű elkészítés:
Helyes, szakszerű elkészítési technológia, a mai modern konyhaművészetnek megfelelően
0 – 10 pont
6. Tisztaság:
Munka közbeni higiénia, nyersanyag felhasználás
0 – 10 pont
7. Íz harmónia:
Az ételek íze, az ételsor összhatása, komplett íz világa
0 – 20 pont
8. Tálalás/ Felszolgálás:
Tiszta, pontos tálalás, ne használjon mesterséges díszítőanyagokat, ne legyen időrabló az elkészítés és tálalás. A vendégek részére történő tálalás pontossága, tisztasága
0 – 20 pont
A döntőben elérhető maximális pontszám: 100 pont
forrás: http://portal.nebih.gov.hu/-/okes-2015-2016-orszagos-kozetkeztetoi-szakacsverseny
képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.961007743983543.1073741861.263804273703897&type=3