Harmadik alkalommal rendezték meg az Olaszrizling Október nagy borkóstolót a Sofitel Budapest Hotelben. A csodálatos kilátás mellett 69 borász finom borai feledtették a helyszínre látogató borkedvelőkkel és érdeklődökkel a hűvös, esős időt. Cégünk egy bortemperálóval és egy borklíma szekrénnyel támogatta a mesterkurzusokon kínált borokat.
Képek: WINELOVERS facebook oldalán
Mesterkurzusok:
2015. október 10. 12:30-14:00
Az olaszrizling afféle "Möchte gern Riesling sein"… fajta. Hugh Johnson általam gyakran emlegetett mondása mostanában elég sokszor jut az eszembe. Miért is? Mert egyszerűen egyre több alkalom kívánkozik arra, hogy a két fajtát valamiképp összehasonlítsuk – függetlenül attól, hogy mindenki számára evidencia, semmi közük egymáshoz. Jöhet hát az újabb kérdés, hogy akkor meg minek állandóan összehasonlítgatni őket? A válasz megint viszonylag egyszerű: mert szeretünk játszani. Az efféle összehasonlítások pedig valahol a felnőttek legszebb játékai közé tartoznak.
Ezért hívjuk most kóstolónkra mindazokat a rizling kedvelőket, akik ismerik a fajtákat és ezért szeretik vagy éppen ellenkezőleg: még nem ismerik ezért nem is tudják kedvelik-e őket. Persze azok se maradjanak otthon, akik fajta-függetlenül komoly borélményre vágynak. Ez a sor kecsegtet valami effélével…
A mesterkurzus borsora:
2015. október 10. 15:00-16:30
Hogyan érzi magát a Balaton környékén kiemelkedő borokat adó olaszrizling a Somlón? A Kreinbacher Birtok borásza, Várszegi György négy évjáraton és a legkülönbözőbb stílusokban elkészített hét boron keresztül veszi sorra az egyedi jellemzőket.
Adott az ásványokban gazdag talaj és a sajátos mikroklíma, ahogyan megvannak a fajta számára ideális dűlők is. Az organikus szőlőműveléssel, körültekintő feldolgozással vagy a harmóniát minél inkább szolgáló tartály- és hordóhasználattal a Birtok évről évre azt kutatja, hogyan érvényesülhet Somló emblematikus fajtái mellett az olaszrizling, mind fajtaborként, mind prémium házasítások főszereplőjeként.
De valóban olyan hosszan eltarthatóak a somlói borok, köztük az olaszrizling is? A sorban a legidősebbek már majdnem elérik a tíz éves kort, a hordós érlelésen túl a palackos fejlődésre is izgalmas példákat mutatva.
A mesterkurzus borsora: