< Tekintse meg Tavaszi ajánlatainkat > részletek »

Hírek, érdekességek

Szidónia Kastélyszálloda - bemutatkozó videó

2015 augusztus 12

Kastély történelem:

Az 1700-as évek közepén Röjtökön 25 jobbágyház és 5 zsellérház állt. Ezek birtokosa a Felsőbüki Nagy család volt. Egy 1799-ben íródott idézet szerint a birtok „egy emeletre épült kastélyával ékeskedik.”

A kastély a XVI. században csak földszintes udvarház, a 3414 holdas Nagyerdő vadászháza volt. Romantikus, klasszicista stílusban építették kastéllyá 1750-ben. Főépülete kétszárnyú, ami nagy U alakú udvar kiépítését tette lehetővé. Az egyhangúságot oszlopos árkádok törik meg. Parkja eredetileg 8 hektár volt.

1910-ben a Németországból származó báró Berg Miksa vásárolta meg a birtokot. "Addig a kastélyon változás alig esett. Megvolt a főhomlokzaton az oszlopos bejáró, de nem erkély, hanem tető fedte. A falakat az emeletet is átfogó copfos ion pilaszterek tagolták." Az új tulajdonos a bécsújhelyi Mayer építész tervei alapján átépíttette. A kerti hidat a felirat szerint 1923-ban a német Thyssen – ma Thyssen – Bornemissza - iparmágnás család ajándékozta az akkori tulajdonosnak, Berg Gusztávnak. A híd kastély felöli részén két kőből faragott oroszlán volt. Berg Miksa bárótól fiai örökölték a kastélyt.

1926-ban Verseghi Nagy Elek vatikáni magyar nagykövet lett az új tulajdonos. A kastélyt óriási befektetéssel a legmodernebb igények szerint átalakíttatta. Az ő idejében alakították ki a kastély körüli parkot, ekkor épült bele egy nagy úszómedence, amelyet Hajós Alfréd tervei alapján készítettek el. Mellette épült a fából készített kis japánház nádtetővel fedve. Ez a Dunántúlon egyedülálló volt. Az udvart szabályos alaprajzú francia kert díszíti, gömb-bukszussal, kettős sövénnyel és virágnégyszöggel. A déli homlokzati falhoz csatlakozik egy 50x50 méteres zárt kert, középen kis medencével, szökőkúttal.

Az emeleti szalon érdekessége, hogy a bútorzata Bonaparte Lajos király, Napoleon testvérének amszterdami palotájából való volt. A bútorokat a kastély holland úrnőjének édesapja birtokolta. Halála után lánya, Verseghi Elek első felesége, Jansen Erzsébet örökölte. Így jutott az egykori királyi szalon bútorzata Röjtökmuzsajra.

A kastélyparkban látható a Verseghi család kriptája. Verseghi Nagy Elek apját, Ferencet 1928-ban temették itt el. Verseghi Nagy Elek felesége 1934-ben 34 éves korában halt meg hét kiskorú gyermeket hagyva maga után. Ő is a kriptában nyugszik.

 

Napjainkban:

A Kastélyépület, és az Udvarház változatos, egyedi kialakítású, női nevekre kereszteltelt szobái bizonyára elnyerik tetszését.
„Nálunk otthon van” – hiszen a kastély munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ide érkező vendég szinte hazaérkezzen, akár egy rövid romantikus kikapcsolódásról vagy egy fontos üzleti útról legyen szó.
Szobáink és apartmanjaink egy része pótágyazható, illetve egyágyas elhelyezéssel is igényelhető. Külön ágyas szobáink a konferenciák résztvevői részére ideális elhelyezést biztosítanak.

Web: www.szidonia.hu